Куриозите при Световните Революции
.
Настоящия текст борави само с факти, и то по такъв начин, че те да бъдат съпоставени едни с други, при което без особено надлежно тълкование се набива на очи Голямата Ирония на Живота, която властва в Делата Човешки. Авторът съжалява ако е наранил някакви Ваши идеали и мечтания, обезсмислил е Ваши заблуди и лековерия, но това са негови оригинални мисли, вина за които имат много прочетени книги и 46 години живот сред човеците и техните грешки.
.
  • Даже и начетените хора когато чуят думата революция се сещат главно за Руската революция и Френската Революция, но не знаят, че има една трета революция, която се води като Успялата Революция или Американската революция (American Revolution)  -- това е Войната за независимост (War of Independence), която водят американците срещу англичаните през 1775-1783 г. В резултат на тази война са създадени САЩ с уникално демократична Конституция и институции (Конгрес, Сенат, Президенство, Щатски институции и конгреси), като американците с години са изпреварили в развитието си другите държави. Но нека не се радваме - прочетете следващия абзац.

  •  
  • За съжаление, Робството в САЩ не е премахнато с Революцията, въпреки че имало намерения да се запише в Конституцията, че робството се отменя. Също така грабителската политика и инвазия в земите на Индианците на отделни групи от бялото население не са прекратени, а даже са подпомагани с редовната армия на САЩ. Трябвало е да минат около 90 години и американците да преживеят една тежка гражданска война (1861 - 1865 г.), за да бъдат освободени робите. И още 90 години, за да им признаят техните граждански права след мирни и немирни протести в южните щати на САЩ. И да изминат някъде към 200 години от далечната 1776 г. за да почнат американците да признават неправилната грабителска политика на бялото население към индианците. Всъщност, и сега въпросът много се дискутира в Съединените щати, но като цяло федералното правителство и отделни щати провеждат политика на подпомагане на индианците - с парично подпомагане на техните институции, с данъчни облекчения и привилегии при следване в държавните университети и колежи и т.н.

  •  
  • Главният призив на Великата Френска революция е "Свобода, равенство, братство!" ("Liberte,  egalite, fraternite!"). Всъщност, причина за предреволюционните вълнения от 1787 г. е пълното разоряване на Франция, вследствие на помощта, която е оказал френският крал на американците във войната им за независимост против неговия най-голям противник - английския крал.

  •  
  • Така наречената Велика октомврийска социалистическа революция, ВОСР, идва с призива си "Мир, хляб, земя!". До тук добре, но нека видим реализацията на първата дума - мир. Никакъв мир не донася революцията на съветските народи - следват три години гражданска война (1918 - 1920 г.), последвани от нахлуване на Червената армия в независим Азербайджан (1920 г.) и война с Полша (1919 - 1920 г.). През 1939 г. основният плод на ВОСР -- СССР нахлува във Финландия и бомбардира безогледно градовете и. Същата година в съглашение с Хитлер СССР нахлува в Полша и действайки в гръб на Полската войска прекратява нейната съпротива срещу Хитлер. Следват нахлуването на съветски войски в Унгария (1956 г.), Чехословакия (1968 г.) и Афганистан (1979 - 1988 г.). Отделно десетки милиони мирни и немирни жители в Азия, Африка, Европа и Латинска Америка са загинали в следствие на т.н. Износ на Революция.

  •  
  • Втората дума от призива - хляб. До преди революцията Украйна е била житницата на Европа и Русия е изнасяла жито. В резултат на т.н. колективизация през 1929 - 1930 г. и отнемането на земята (третата дума в призива!) от селяните (първо богатите и среднобогатите, а след това и на най-бедните) води до масов глад, в следствие на който са загинали от 5 до 7 милиона [1] (7,000,000 - това е една България сега!) селяни. По време на Перестройската по съветската телевизия даваха документални кадри от онзи период на деца с крачета, колкото царевично стъбло и подути стомаси, точно така както преди това даваха съветската пропаганда за глада в Африка, и кадри на хора лежащи умрели по улиците на градовете и селата!!!

  •  
  • За третата дума - земя, разбрахте от по-горния абзац какво се е случило на "ощастливените" и "собственици". В резултата се появиха някакви грамадни Колхози и Софхози, а по магазините в СССР нямаше нищо, освен картофи и зеле, според думите на поне 10 ходили в СССР мои приятели българи.

  •  
  • Няма какво да се чудим на тези плодове на тази революция, ако просто знаем, че тази Велика Революция е просто един въоръжен държавен преврат, срещу едно демократично избрано правителство, което идва след Февруарската революция в Русия през 1917 г. Затова, Читателю, се сещай за тези "плодове", когато някой ти разправя, че демокрацията е гнила и неработеща и е необходима твърда ръка. До тук не ставаше въпрос за антикомунизъм. Не, просто започнахме с една от най-големите и най-трагични иронии на Човечеството. Така наречения Капитализъм съдържа тонове ирония в своята история - вижте текста по-долу.

  •  
  • В Древния Рим императорите са убивали техни конкуренти, техни конкуренти или съпругите им са ги убивали, водили са се безмилостни граждански войни с хиляди жертви, но като цяло, малко са верните подръжници, избити от вождовете си.

  •  
  • Верният приятел и съратник на Хитлер, ръководителят на СА (SA, Sturmabteilung), генерал Рьом е убит по нареждане на Хитлер в Нощта на дългите ножове (die Nacht der langen Messer), заедно с няколко десетки членове на СА. Просто защото застрашавал властта на Хитлер.

  •  
  • Йосиф Висарионович Джугашвили, повече известен като Сталин, затова пък е избил около милион и половина членове на ВКП (б.) - това съкращение значи Всесъюзна Комунистичаска Партия (болшевики), чиято наследница бе КПСС (Комунстическата Партия на Съветския Съюз).  Освен това преди тези масови чистки сред партийните работници и армията, Сталин е изгонил човека, който е провел преврата, наречен ВОСР, Лео Троцки и екзекутирал след показни процеси редица лидери на ВКП и членове на Политбюро - Каменев, Зиновиев, Радек. Не се спасяват и двама от главните екзекутори и ръководители на НКВД (Народен Комисариат по Вътрешни Дела) - Ягода и Ежов са измъчвани и убити точно както са измъчвани и убити техните жертви.

  • Литература

    .
    [1] Encyclopedia Britannica CD 97, 1997 г. Издание на CD.

    [2] Microsoft® Encarta® 97 Encyclopedia. © 1993-1996. Издание на CD.

    Автор: Георги Бърбориев

    .
    [ това е материал от брой 15 на списание "Коснос" www.kosnos.com ]