Как се става всепризнат гений


Както и да го погледнем, врясъците на разни журналя колко обществото е бездуховно и материалистично са абсолютно безпочвени и неоснователни. Верно, повечето сган се вълнува предимно от плюскане и плющене, но в един завидно голям процент от населението гори искрата на творческия плам и дръзновение. Един ще измисли нов квантов модел, втори ще дари човечеството с безплатна енергия, трети ще ни изведе от заблудите на догматичния релативизъм. Има разбира се и други (там разни писателчета, поети, и прочее), но нас те не ни интересуват понеже не идват тук. Сълзи на умиление бликват от очите ми, виждайки всичкия тоя стремеж към познание и прогрес. С униние обаче трябва да отбележа, че тези титани на мисълта, погълнати от светлината на новите идеи, не обръщат никакво внимание на елементарните психологически тактики, без които незаслужено ще потънат в забвение. Аз, като един патриотичен космат българин, лелеещ прославата на род и отечество, доброволно ще се нагърбя със скромната задачата да привлека вниманието на нашите светли умове към техните по-бездарни, но все пак признати предшественици и към онова, което ги е направило такива.

И така какво общо забелязваме, гледайки биографията на великите люде?

1. Никой от тях не е негър, но това нас не ни касае, така че можем да го подминем.

2. Всички са достигали невиждани висоти в умението да измислят колкото се може по-скромни, сухи и скучни заглавия за своите трудове. Не мога да си обясня как това помага, но е факт.

3. Никой от тях не е написал нещо, което да се продава по чакалните на гарите.

4. В трудовете им никъде не се срещат лирически отклонения в посока колко е заблудена науката и как тесногръдите и блюстители подминават истини, които са очевидни и за децата.

5. В трудовете им има и математика, даже повечето математика така се е появила.

6. Никой не е излагал откритието си в кръчмата и не е водил спорове с пияните колари, присмиващи се на възвишените му пориви.

7. Не знам как го правят, но идеите им пасват една с друга, често дори едновременно хрумват на двама души. Сигурно се наговарят, затова трябва и нашите момчета така. Само гледайте да не се скарате чия теория е по-вярна, защото ще провалите заговора.

Много се надявам да съм бил полезен с тези мои скромни наблюдения и някое наше момче да натрие носовете на тъпите западняци. Не е честно те да пращат кораби в Космоса, а ние, дето сме доказано по-умни, да им мием чиниите в заведенията. Сега само е нужно човек, надарен с талант, да приложи тези малко унизителни, но безспорно ефективни шмекерлъци и победата ще бъде наша! България на три планети - УРА!
 

Автор: Zaphod (това е псевдоним от форум "Физика" на dir.bg)

Забележка на редакцията: В първа точка според допълнителните пояснения на автора не става въпрос за някаква проява на расизъм, а по-скоро самоирония към нас българите. Редакцията на "Коснос" също осъжда всякакви прояви на расизъм, но не счита думата "негър" за обидна.


[ това е материал от брой 26 от декември 2008 г. - януари 2009 г. на списание "Коснос" www.kosnos.com ]