8ма Химическа Конференция
на Химически факултет при ПУ "П. Хилендарски"

От 18 до 19 юни 2010 г. в Копривщица се проведе поредната конференция на Химическия факултет. Смело мога да заявя, че организацията на конференцията беше перфектна - нямаше нито едно закъснение, което да е повече от 5 минути, нито един гаф, нито едно неразбирателство. За това най-вече трябва да благодарим на умелото ръководство на събитието от организационния комитет и най-вече на неговия председател доц. д-р Мария Стоянова.
 

Раздаване на материали на участниците от доц. д-р Гинка Антова
[ увеличи снимката ]
...

Едни от първите пристигнали участници
[ увеличи снимката ]

Конференцията бе открита от декана на Химически факултет при ПУ "П. Хилендарски" доц. д-р Илиян Иванов. Той посвети конференцията на проф. дхн. Атанас Венков, който е ръководител на дисертация на трима от титулярите в катедра "Органична химия" и който ненавременно почина през 2003 г. Както се разбра и от лекцията на доц. д-р Стела Статкова-Абеге проф. Венков е бил повече от учител и ръководител на своите докторанти. Лекциите се провеждаха в залата на кметството на Копривщица.

Първата лекция бе на проф. Франсоа Хен (Francois Henn) от Университета в Монпелие, Франция (Universitе Montpellier) на тема "Alkali cation dynamics in confined geometry and related effects of water adsorption". Това бе единствената лекция на английски, останалите бяха на български.

Следващия лектор бе проф. дхн Димитър Цалев от катедра "Аналитична химия" на Софийския университет. Бе представен интересен поглед към Аналитичната химия и нейното място в съвременната наука от страната на един опитен и всепризнат аналитик.
 

Проф. Франсоа Хен изнася своята лекция
[ увеличи снимката ]
...

Всички са притали дъх и поглед към лектора проф. Цалев
[ увеличи снимката ]

Последва лекцията на проф. дхн Божидар Чорбанов, който винаги е бил отличен лектор. Той без да се впуска в сложни реакционни схеми и с прости думи и нагледни сравнения представи обектите на изследвания на неговата научна група. Аз лично ще спомена, че за мен това бе най-интересната лекция, може би защото проблемите на високото кръвно са и мои, а и не вярвам в използването на лекарства. Въпреки това, лекцията "Proline peptides manifesting АСЕ-inhibitory activity" успя да убеди аудиторията, не само в постиженията на колектива на проф. Чорбанов, но и във възможността с лекарства да се коригира човешкия метаболизъм. Следващата лекция бе презентация на един от спонсорите, T.E.A.M. Ltd.
 

Проф. Чорбанов изнася своята лекция
[ увеличи снимката ]
...

Лектор е проф. Христов
[ увеличи снимката ]

След почивката имаше две лекции - първата бе за на тема "Сравнение на 6-ендо и. 5-екзо електрофилна циклизация на фосфилирани 2-хлоро-1,3-алкадиени" и бе представена от проф. дхн Валери Христов от Шуменския университет, а втората, дадена от доц. д-р Стела Статкова-Абеге, бе обзор за работата в катедра "Органична химия" на Пловдивския университет върху синтеза на азотсъдържащите хетероциклични съединения. И двете лекции бяха изключително интересни и въпреки обширните изследвания, включени в тях, успяха да грабнат аудиторията с техния разбираем и кратък стил.
 

Доц. д-р Стела Статкова-Абеге изнася своята лекция
[ увеличи снимката ]
...

Инфрачервен апарат и ATR представка за него
[ увеличи снимката ]

Последваха две презентации на спонсори на конференцията - "Medical Technics Engineering, Ltd" и "Мерк, България". В залата на партера на кметството имаше изложба на продукти и каталози на спонсорите. Най-силно впечатление направиха две устройства на "Medical Technics Engineering, Ltd" - Инфрачервен апарат и ATR представка за този апарат (вижте снимките по-горе). В самата презентация бе наблегнато на преносимостта на апарата, и по-точно неговата устойчивост на удари и изтървания. Вечерта завърши с официална вечеря в ресторанта на Хотел "Козлеков" (www.hotelkozlekov.com) с много танци и добро настроение.

На следващия ден бе постерната сесия, на която бяха представени 78 постера - снимката по-горе. Организаторите рискуваха и сесията бе на открито - не заваля, въпреки облаците, като единствено вятърът на някои места бе пречка на обмяната на знания.
 

Гл. ас. д-р Кирил Симитчиев пред неговия постер
[ увеличи снимката ]
...

Красивите колежки Мария Георгиева и доц. д-р Мария Стоянова
[ увеличи снимката ]

Конференцията завърши! Успешна и като организация и на научно ниво. Пълният списък на лекциите и постерите може да намерите на тази страница, а снимки от красивата Копривщица на тази страница.

Текст и снимки: д-р Пламен Пенчев

[ това е материал от брой 41 от юли 2010 г. на списание "Коснос "www.kosnos.com ]