Be Irwin!
.
Какво по-красиво от това да изгориш като падаща звезда и прахът ти да се разпилее по тази красива планета – нашата Земя. Това бе първата мисъл, която ме връхлетя преди години, когато Совалката изгоря при влизане в атмосферата и с нея се изпепелиха седем астронавти – представители на цялото Човечество. И генерал Де Гол в отговор на информация, че срещу него се подготвят атентати, е заявил че не се страхува, пък и каква по-достойна смърт има за един военен да загине в битка. (Битка, но срещу кого и за кого? – това е неизменният наш въпрос към хората с пагони!)

Нека оставим военните, това необходимо зло за обществото, а да погледнем отново през сянката на Смъртта, но този път към Стивън Ъруин (Steve Irwin). Стийв Ловецът на крокодили, Стийв – просветител и естествоизпитател, Стийв – човек от телевизията и шоу бизнеса, Стийв Приятелят на Животните.

На 4 септември Стийв бе прободен от опашката на морски скат докато се гмуркаше във водите около Големия бариерен риф за да се заснеме поредния документален филм с неговото обаятелно участие. Стийв бе телевизионна звезда и така ние го опознахме от малкия екран. Звезда, но за разлика от филмовите звезди той не имитираше героите си, а ги играеше без каскади, без дубльори, без трикове. Стив бе звезда и кумир не само за децата си, а за милиони телевизионни зрители, които го гледаха с възхищение как разкрива този непознат за нас свят, от който Цивилизацията ни отдалечава с всеки изминат час – Светът на Животните.

Много може да се напише за Стийв – Интернет медиите са пълни с описание за неговия живот, кариера, семейство, филми... Написа се, че той промени Света. Да – той промени Света! Лично за мен, той и другите големи и по-малки звезди в предаванията по Дискавъри чанъл, Планета на животните, Нейшънъл джиографик, ме научиха да обичам животните, да разбера, че много от тях са на прага на изчезване от планета ни, и че ние хората трябва да се държим по човешки и по-човешки с тях.

Трагично е човек в разцвета на творческите си сили да загине нелепо, но какво по-красиво от това смъртта му да е свързана с неговата професия, когато тази професия прави хората по-добри, по-знаещи, повече заинтересовани в техните проблеми. Стийв, ти изгоря като звезда и дирята ти осветява небето на тази красива и уникална за нас хората планета – Земята! Стийв, ти ни накара да искаме да бъдем като теб!
.
Be Irwin! Бъди Човек!
.
Автор: Тих Южен

.
[ това е материал от брой 1 от ноември 2006 г. на списание "Коснос" www.kosnos.com ]