Съчетаване на храните за здраве

 

Тече ни носа, втриса ни, гади ни се, отпаднали сме. Имаме грип или настинка. И какво правим? Втурваме се в аптеката и се тъпчем с лекарства. Едни отпушват носа ни, други ни свалят температурата, трети подобряват състоянието на стомаха ни. Е, домашният лекар ще ни изпише и витамини (винаги накрая на рецептата, след няколкото други предписания), които ще укрепят организма ни. Всъщност, малко хора съзнават, че повечето предписани лекарства в този случай се борят с вторичните ефекти от, а не директно, със заразата.

 

Друг подход е билковото лечение. То също е един вид химиотерапия, но химичните средства са директно извлечени от билките и са в комбинация едно с друго. И то такава комбинация, която е неизвестна засега на учените и като състав на различните вещества и като ефект на комбиниращото им въздействие. Всъщност, учените от години извличат лекарствени вещества от природните продукти. И то ефективни лекарствени вещества, които подобриха значително живота на хората.

 

Има и трети подход! Човек да се храни с подходящите храни, в подходящото им количество, и в подходящото им съотношение. И тогава грипът и настинките ще бягат от него! В храните има от всичко от витамините до ензимите, от захарите до мазнините, които подпомагат редица ензимни реакции в организма. Има и целулоза, която подобрява храносмилането и чревната перисталтика. Всичко това е описано в книгата на Дорис Грант и Джийн Джойс, Съчетаване на храните за здраве, изд. Сампо, 1994.

 

Тази книга от около 270 страници, по мнение на автора на тези редове, е спасила живота му през тежките и оскъдни години 1995 - 1996. Това не е поредната книга с диети, а книга за начин за хранене, при който се чувствувате сити и нахранени и не сте лишени от хранителни вещества. Какви са основните насоки в книгата, която сега сигурно се намира трудно по сергиите с книги? Основната идея е Не смесвай храни, които са несъвместими. Като главната линия в книгата, която разделя храните, е това дали те са предимно на белтъчна основа (месо, мляко, яйца и пр.) или на въглехидратна основа (хляб, картофи, захарни изделия и пр.). Зеленчуците и плодовете се водят неутрални храни, но е обърнато специално внимание на консумирането на плодове. Най-кратко правилата за здравословно хранене могат да бъдат формулирани по следния начин:

 

 

Най-интересното е, че в книгата на големия български народен лечител Петър Димков е написано приблизително същото. В първи том от фототипното издание на ориганалното издание (което е от преди повече от 20 години) в раздела за здравословен начин на живот Петър Димков споменава много от предписанията, които са форумирани от авторките на гореспомената книга.

 

Автор: Пламен Пенчев

(Авторът е химик по образование и гарантира, че няма никаква връзка с цитираните хора, книги и издателство, и поради което не им прави търговска реклама. Авторът от години пропагандира тази книга и този начин на хранене сред своите приятели и познати с единствената цел подобряване на техния начин на живот.)

 

[това е материал от брой 1 на списание Коснос http://www.kosnos.com]