Бъки Бомбаджията
(фейлетон)

Аз другари софианци съм виновен. Много виноват! За какво се питате вие - ама аз знам. Аз, Моше Бомбенщайн, съм агент на Мосад. По бомбаджийските истории. Найн илевън сториис, един вид.

Та значи, вашто тогаз единно СДС (рядко явление в неговата практика) ме нае да бутна мавзолея на другаря Георги Димитров. Всъщност, аз бях посредник един вид. Динамитът се осигурява от Прага, фитилът от Букурещ, а аз трябваше да наема извършителите. Защо извършители ще попитате вие? Ами БСП много силна агитация правеха на нашия агент Димитров от Коминтерна [1] сред народа. Бутането на мавзолея ей тъй с булдозери щеше да намали рейтинга на СДС и другаря Костов в частност щеше да загуби изборите.

Затова аз така ...ъъъ ... се свързах със зетя на г-н Ладен. Той наше момче, камиларче. Ама си разбира от работата - боинги, камили, ролс-ройсове - всичко кара и то еднопосочно (уан уей тикит). Та решаваме с него да бутнем мавзолея ви с два боинга 737. Прав удар у левия ръб, с лек завой над двореца (кат внимаваме да не разрушим собствеността на наш агент Симо). За целта трябваше да изкупим на безценица вашта авиокомпания "Балкан", чрез посредника ни агент Заад Гееви. Обаче, Сара Яспис, нашта отговорничка в отдел "България и Албания" ни съобщи, че "Балкан" има само един боинг, който летял по 7 авиолинии в 7-те дни в седмицата. Няма нищо, мислех си аз безгрижно, ще го отвлечем, ще отвлечем един Ту-134 и готово!

Обаче, Бъки Бомбаджията, както му викат сега незаслужено (щото тва бомбаджия е наука, занаят, призвание, а не пъчене!) се възпротиви. Имал бил интереси по братовчедна линия в "Балкан" и не искал да унищожаваме собствеността му. Освен това, не можело с Боинг да се действа - трябвало съфецки [2] самолет да взривим, щото моралният урок щял да бъде по-едър.

Тоя човек, тоя аджамия, хептен си няма представа кво е туй разузнаване, тероризъм и висш пилотаж! Не е като другаря Буш, който разбира и от трите! Как да му обясня, че арабите са обучавани да карат само Боинги! Вече почнахме да ги учим на френско-английските Еърбуси, ама те по-нестабилни и по-несигурни, бе!

Та така, драги софианци, виноват съм! Скарахме се (те тея от СДС само тва могат!), зетя на г-н Ладен се обиди и заяви, че приема конкурентната поръчка на ЦРУ и се изнесе с пилотите си, а Бъки Бомбаджията спретна няква дребна взривчатка и неколко дена се мъчи с постройката. За ужас и неудобство на милите софианци.

Ваш,
капитан Моше Бонбенщайн
 


пояснения
[1] Коминтерна - първата ционистка организация в Света бореща се за правата на всички трудещи се.
[2] съфецки - авторът има предвид съветски
[3] Неотговорност за текста (написан юли 2004) поема Тих Южен, който помоли редакцията да забрани на хора, без чувство за хумор и без усет за Световни Конспирации, да четат фейлетона!

[ това е фейлетон от брой 2 на списание "Коснос" www.kosnos.com]