Залезът на англоезичното влияние в Източна Европа

Мари Рошьор кореспондент на Либерасион, София, България. MarieResheur@liberation.fr

превод: Ина Чолакова, БТА

За пореден път видяхме краха на неоимпериалистичната културна политика на американо-британския капитал. Този път не къде да е, а в един европейски културен мегаполис с нежното френско име София. Където посещението на англоезичнопеещият "Юрая Хийп" претърпя пълно фиаско.

Съставът беше посрещнат от трима-четирима журналисти на авиогара София и около десетина техни привърженици. Въпреки раздадените 7,000 безплатни трамвайни билети от десните политически сили, хората предпочетоха да ги използват до френския културен център в центъра на Столицата, където в момента се представя изложба на френски неоимпресионисти.

В същото време във ВИП отдела на авиогарата се бяха събрали около 5,000 привърженици на руската фолк-вокална група "Голос Казанских Трактористов". Тълпата от млади и интелигентни хора носеше транспаранти с руски надписи, сред които се четеше "Братя, добре дошли!" Групата от загорели и мъжествени руски момчета беше издигната на ръце и занесена до лимузините, които я чакаха.

Утре се очаква почти нулев интерес към концертите на "Юрая Хийп", но залата в така наречения тук величествен "Народен дворец на културата" ще е пълна с почитатели на руската група ЖеКаТе. Хората в София се поздравяват усмихнати и си припяват някои от частушките на любимата си група.

И тази тенденция не е само в България. От Полша до Гърция, от Украйна до Унгария, младите хора отхвърлят англо-езичната културна инвазия.

MR

Юли 2004 г. Малко история
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Този майтап-фалшификат бе пуснат като тема във форум "Политика" на dir.bg през юли 2004 г. Авторът съвсем не е краен фен на англоезичната култура (а е донякъде русофил и германофил), но в този форум се вихри яка просъветска пропаганда и отричане на всичко западно (включая демокрацията). Три жертви на майтапа паднаха в онзи ден. Още двама глупаци аплодираха "статията", въпреки че казаха че мразят французите. Авторът, обаче, не мрази французите (и французойките) и намира Франция за велика страна, чийто синове и дъщери са допринесли изключително много за демокрацията, науката, литературата и философията на Човечеството.

Георги Бърбориев

[обратно в началото на фалшификата] [обратно в брой втори]