Какво има в кутията на компютъра

Малко история. Това, което днес повечето хора си представят когато се говори за компютър, се появява през 1981 г. под името IBM PC (За простота ще наричаме компютъра още PC - Personal Computer). Тогава това е бил един от многото видове компютри, които се продават, но със времето неговата конструкция и начин за писане на програми се превръщат във стандарт - IBM PC. Интересно е да се знае, че честотата на процесора му INTEL8088 е само 4.77 MHz, което е 1000 пъти по-малко от честотата на днешните компютри (1МHz = 1 000 000 Hz , 1GHz = 1 000 000 000 Hz). IBM PC от това време има само флопи 360 K, 64 K памет и видео 320x240 със 16 цвята. За тези които не знаят ще спомена, че това което днес представлява една средна компютърна конфигурация – CPU 3GHz, 1GB RAM, 160GB HDD – е било суперкомпютър достъпен само за специални цели преди само 10 години. За цената да не говорим.


(увеличи снимката)

Нека погледнем в кутията. PC е изграден около дънната платка (motherboard) и тя е най-важната част в него. Това е една голяма печaтна платка, която съдържа много интегрални схеми (Integrated circuit), kуплунзи (connectors) за връзка с останалите части на компютъра и още различни електронни части. Главният елемент върху тази платка е централния процесор (CPU - Central Processor Unit). На нея се намират и част от програмите, които управляват компютъра (BIOS - Basic Input Output System). Във куплунзите се поставят допълнителни платки като видео контролери, звукови платки, TV и SAT приемници – не могат да се изредят всички - те са десетки видове. Точно това позволява компютъра да се конфигурира лесно във удобен за ползващия уред за извършване на определена дейност. На куплунг се поставя и паметта на компютъра RAM (Random Access Memory). Всички останали части на PC се закрепват към кутията и се свързва към дънната платка със различни кабели. Това са например флопи (floppy disk), твърд диск (hard disk), CD/DVD (compact disk).

Днес IBM PC като тип компютър е най-разпространения в света поради огромното количество (милиони) програми включително и свободни (freeware), които позволяват той да се ползва за всякакви цели немислими само до преди 5 години – игри с отлична графика и звук, видеотелефон, TV/SAT приемник и видеомагнетофон, професионално редактиране на звук, графика и видео, съхранение и управление на огромни бази от всякакви данни и др. Всичко това в комбинация с необятния океан наречен Интернет прави компютъра неоценим уред за комуникация, самоусъвършенстване и опознаване на свeта в който живеем.

Автор: Инж. Асен Козарев
Снимка: Авторът

[ това е статия от брой 4 на списание "Коснос" www.kosnos.com ]