Европа, та Европа!

Влезнахме в Европата! И какво от това? Да не би да бяхме георграфски и културно извън нея? Не - бяхме европейци и преди, точно толкова, колкото и днес. Т.е. същите си останахме. И вчера и днес на кръстовището на Сточна гара в Пловдив колите преминават на червено, някои пешеходци също, а и 100 часа да ги направят шофьорските курсове, пак на червено ще преминават. Защо? Ами защото не се е сетил господин началникът на полицията да изпрати двама старшини там, ама не да събират рушвети, а да глобяват наред ... и току направили бюджета на едно квартално МВР. Е, втория месец нищо няма да съберат, щото каращите ще знаят, че там глобяват. И после с друго кръстовище, с трето, и т.н. и хоп - ето ни в Европата, където, например в Австрия, шофьорите спират да преминеш, даже и ти да си на червено!

Е, в Европа смеееее..еее! Как разбрахме? Ами някои цени се вдигнаха. А качеството на стоките? Същото! Даже за куриоз в следващия брой ще видите колко камъни може да се изкарат от леща (родно производство, купена в престижна верига от супермаркети в Пловдив).

Европа, та Европа! И какво е Европата - това на българина не му е много ясно. Ето защо в този брой ще видите едно "Знаете ли, че ...", което никак, ама никак, не е лицеприятно за европееца, особено този по-назапад от нас. Е, все пак трябва да признаем, че Европа е люлка на Демокрацията, и засега е най-голям привърженик на тази общочовешка ценност!

Европа си е Европа! Мен лично ми харесва (особено европейките!), липсва ми, но и не се чувствам неевропеец, защото драги ми читателю, аз пресичам само на зелено (като се оглеждам като Рамбо в джунглата, разбира се!), не хвърлям боклуци по улиците, не се блъскам на опашките, не пререждам, не ... (и така нататък - колкото неща се сетиш!). Е, и аз съм си типичен българин, разбира се: ям шкембе чорба (подлютена до N-та степен!), пия ракия (но със салати, които са полезни!), пуша (и ги отказвам всеки месец!) и ... (и така нататък - колкото неща се сетиш!). Затова, нека да ни е честито членството в Европата, пък останалото ... само ние можем да го оправим!

Пламен Пенчев

[ това е материал от брой 4 на списание "Коснос" www.kosnos.com ]