ИНФОРМАЦИЯ

Уникална книга и уникална колекция ще бъдат представени на 29.05.2007 г. в зала „Гигантски кристали” на Национален музей „Земята и хората”.

Единствената по рода си колекция съдържа над 2500 писалки и автографи на над хиляда писатели, журналисти и известни личности от 100 държави от Европа, Америка, Азия, Африка, Океания, Австралия и Нова Зеландия.

Журналистката Илка Попова влага професионалното си майсторство, увлекателното си слово и себе си в създаването на една книга - „Благословените пера”, въздигайки най-достойния паметник на своя съпруг, публициста Николай Казаков.

По същество книгата е за създадената от Казаков колекция от писалки на световно прославени писатели и журналисти, както и на техни известни български колеги. Достатъчно е само да споменем имената на Жорже Амаду, Николас Гилен, Тур Хейердал, Гор Видал, Михаил Шолохов, Алексей Сурков, Чингиз Айтматов, Елисавета Багряна, Дора Габе, Емилиян Станев, Николай Хайтов, за да се разбере за какво съкровище става дума. Книгата съдържа част от публикациите на Казаков, снимки от времето, когато е работил в БТА и централния печат. Документирани са необикновените му срещи с приятели на България и лица на 20-то столетие като Микис Теодоракис, Панос Пеонидис, Дийн Рид, Сергей Михалков, проф. Георги Цанев. Представени са „оръдията на труда” на хуманистите Алберто Моравия, Джани Родари, Луи Арагон, Марти Ларни…

Документалната повест „Благословените пера” описва интересни събития, преживяни от журналиста Николай Казаков около събирането и съхраняването в продължение на 30 години на тази рядка колекция. Но „златните пера” не са всичко: още по-ценно е, че към тях има автографи, книги и бележки, разкриващи какво е написано със съответната писалка. Така колекцията придобива необикновена културно-историческа стойност.
 
Автор: Наталия Живкова

Бел. на редактора: Посетете страницата на Националния музей „Земята и хората”, http://earthandman.org/

.
[това е материал от брой 8 на списание "Коснос" www.kosnos.com]