СЛАБ (2) ЗА МЕТАМФЕТАМИНА!

 

Лято е и както обикновено има много вълнения около кандидатстуденските изпити. Скандални ситуации – както обикновено. Този път обаче има и нещо злокобно в пейзажа. Деканът на фармацефтичния факултет на Медицинския университет в Пловдив – доц. Л. Луканов, е решил да включи в кандидатстудентския изпит и задача за синтез на МЕТАМФЕТАМИН! Задачата води младежите стъпка по стъпка до получаване на “целевия продукт”. Дори тези, които не се интересуват от метамфетамин, от химичната структура на метамфетамин и от получаването на метамфетамин са принудени да напишат синтеза ако искат да са бъдещи доктори, зъболекари или фармацефти.

 

Метамфетаминът е един от най-опасните наркотици. Той се получава сравнително лесно от достъпни вещества. Процентът на тези, които се пристрастяват след като са го опитали е висок. Във всички случаи настъпва сериозно психическо и физическо деградиране на личността. Много от разпространените дроги като кокаин, морфин, марихуана се консумират основно не там където са произведени. Не е случайно, че всички държави следят за вноса на наркотици. Граничният контрол обаче не работи за метамфетамина, защото той може да се произвежда практически навсякъде. Няма проблем  апаратурата за метамфетамин да бъде в нечие мазе - до кацата с кисело зеле, например. Толкова е просто. И не е скъпо.

 

Химията е полезна наука: лекарства, микро-чипове, пластмаси и много други продукти, които ползваме в ежедневието. Това е светлата страна. В същото време отровителството, газовите камери на нацистите, “българският чадър” също изискват познания по химия и са примери за тъмната страна на тази наука. През ХХ и ХХI век наркотиците се превърнаха в бич на човечеството, включително за българите. Тяхното получаване и пречистване е също химия – от тъмната страна. Болшинството от кандидатстудентите са непълнолетни или току що влезли в пълнолетието. Според автора на тази статия решението да се тласкат младите хора към тъмната страна на знанието е глупаво, безотговорно и вредно! То ще повлияе и бъдещи кандидатстуденти, които ще се подготвят, решавайки задачи от предходни години.

 

Целта на тази публикация е да предизвика реакция от страна на държавни структури, включително ръководството на Медицинския университет в Пловдив, граждански формации, както и родителите на настоящите и бъдещи кандидатстуденти. Според автора на тази публикация обучаването на кандидатстуденти по синтез на метамфетамин заслужава оценка от обществото – Слаб (2)! Това наистина е предпоследната стъпка към наркотичния ад. Последната е да започнат лабораторни упражнения по синтеза с приетите вече студенти.

 

Доц. д-р Огнян Аргиров, ПУ “Паисий Хилендарски”

 

Бел. на автора: Гореизказаните мнения са лични и не ангажират Пловдивския Университет.

 

Бел. на редакцията: Главният редактор е запознат с копие от изпитния билет и е съгласен с фактите, изложени в горния материал, но не се ангажира с мнението на автора, въпреки че поддържа тезата, че наркотичните вещества са опасни за обществото. Списание «Коснос» ще предостави думата и на засегнатия в този материал, доц. Л. Луканов, за негов отговор, при желание на последния.

 

[това е статия от брой 10 на списание “Коснос” http://www.kosnos.com ]