Изборите за местна власт бяха спечелени от . . .

. . . електронните медии. От Националната телевизия, от БТВ, от "Канал 3", от "7 дни", от телевизия "Европа" и т.н.

Снимка на телевизионния екран, сряда 31 октомври 2007 г.

Мога смело да заявя, че телевизиите дадоха достатъчно публичност на кандидатите и техните виждания за управлението на общините. Редовно в сутрешните блокове на Националната телевизия и БТВ се състояха дискусии с кандидатите за кметове, а новините в повечето ефирни и кабелни телевизии отразяваха различни техни инициативи и бяха относително балансирани по отношение на времето на представяне на различните политически сили.

А във вечерта след изборите Националната телевизия търпеливо дочака и последната пресконференция - тази на Тити Папазов. В седмицата преди балотажите телевизиите продължиха с поканите си към различните кандидати.

Медиите се опитаха да разследват така нареченото "купуване на гласоподаватели" и благодарение на тях този феномен получи нужното внимание от властимащите, които имат свойството да се правят на ударени в такива случаи (нали те носят отговорност за коректното провеждане на изборите!?). И точно заради тези явления, точно заради ниската избирателна активност, електронните медии медии са единствените, които бяха на ниво. Ако нещо Българската демокрация е постигнала досега със сигурност, това е свободната журналистика. Е, някои казват, че журналистите са едно голямо зло, но аз бих добавил - едно необходимо зло, което контролира по-голямото зло от тях -- политиците.

Коментар и снимка: Георги Бърбориев

[ това е коментар от брой 13 на списание "Коснос" www.kosnos.com]