Искам си Дядо Мраз!

Искам си Дядо Мраз! Не ме интересува, че така го били кръстили комунистите, които и аз не обичам, защото разсипаха Българията. И аз съм се родил през комунистическо време - 1962 г. - и какво от това? За мен Той е един хубав спомен, един мил Старец, един Човек.

Искам си Дядо Мраз! Помня как в детска градина "Москва" ни носеше подаръци. Не само помня, но и снимки имам, на едната с един голям камион.

Искам си Дядо Мраз! Не ме интересува, че руският му еквивалент бил почти адаш - Дед Мороз. Не го свързвам със СССР, не го и свързвам с някаква религия, на която приемам само моралните норми. И моето име, Пламен, не е българско. Хората го мислят, че е българско, но аз видях, че има голям Словенски поет с това име от преди 50 и повече години.

Искам си Дядо Мраз! Помня началото на две хубави песнички, които като ги чуя (веднъж на 5 години) ми се овлажняват очите. Вече ги забравих, но става въпрос за:

"С червените ботушки потропа Дядо Мраз. ... Подаръци ще има за всички от сърце..." (вижте този текст)

и

"Дзън, дзън, дзън ... по бялата партина..."  (вижте този текст)

Искам си Дядо Мраз! Харесвам Америка, в която живях и работих около 5 години, но още от 1991 в България мразя "Джингъл Бел, джингъл бел...", не защото Клинтън бе женкар, а защото тези, дето сега се кланят на царо или поредния месия, я въведоха масово. Не говоря за политиците, а за журналистите.

Искам си Дядо Мраз! Намразих Куко Бенд (сега едва ли някой ги обича) още преди 10 години, когато изпяха "Дядо Мраз почина" с мелодията на втората ми любима песен. И това бе началото на гаргарата им със всичко свято българско...

Искам си Дядо Мраз! За мен той е нещо като Българската Азбука, като Българския Език, като първото българско момиче, което съм целунал, като родителите ми, като бирата "Загорка" (въпреки че има 1000 по-добри от нея бири).

Искам си Дядо Мраз! Мразя Дядо Коледа. Питах баща ми, и той ми каза, че нямало такъв човек преди 44та година. Няма и Санта Клаус! Това ви го твърдя като учен. В Америката във всеки магазин има един такъв, но на него му плащат да се прави на някой подобен като Дядо Мраз. Освен това, не раздава подаръци, а рекламира стоки.

Автор: Пламчо Пенчев

[това е материал от брой 14 на списание "Коснос" www.kosnos.com]