Да научим с игра три годишно дете на буквите
(изпитана и занимателна рецепта)

Не Ви се вярва, но е напълно възможно, и то без да мъчите детето си. Просто играейки то се научава. Тази рецепта съм я изпитал с моя син. Как да стане това?

1. Изчакайте да порасне достатъчно, че да може да му обясните да не чупи веднага предметите, които му давате. Това с моя син бе на три годишна възраст.

2. Купете пластмасови букви (шаблони за рисуването им) или ги изрежете от твърд картон.


увеличи снимката

3. Разпилейте ги на килима и кажете на детето си да не ги чупи, а да ги подрежда - кажете му че това е ИГРА.

4. Хванете първо някоя много елементарна буква - като Н или О. Обяснете му как се казва. Кажете му и предмети или други понятия, разбираеми за него с тази буква - нагоре, напред, назад, ножче, облак, огън и т.н.

5. Вземете неговата буква и я свържете с името му. Нека, например, е И и го научете да казва "и" и кажете "това е от твоето име" - Иванчо.

6. Сложете я сред другите букви, разбъркайте ги съвсем малко и то само демонстративно, и то така че да Ви вижда, и му кажете да я открие. Като я открие, усмихнете му се, зарадвайте го, похвалете го.

7. Покажете му Вашата буква и накарайте го да я скрие. Опитайте да я откриете. Открийте я.

8. След това изберете буквата на дядо или баба и я произнесете. Накарайте го да я скрие. Не я открийте и ще видите, че той/тя ще я открие.

9. От време на време взимайте буквата Е и си играйте двамата с нея като мотор, или буквата О, като лодка и т.н. Не забравяйте, че това е ИГРА, а не урок.

10. Оставете детете си да си играе, ако е научило три букви. Само му кажете да не ги чупи. След известно време пак седнете и повторете играта със същите научени букви.

11. Не забравяйте, че това е ИГРА и не се карайте на детето си никога. Даже и да не успява.

12. На следващия ден започнете пак. Повторете вече преминатите букви. Въведете 2-3 нови. К - колело, обръщате я  отгоре с равната и част и става точно на колело. О - облак, вдигнете я и нека детето ви я погледне над него, точно като облак.  Б - като багер. Е - като Ежко Бежко с три бодли само, Ж - като жаба с четири крака, ама с глава и опашка, а жабите нямат опашки, нали :-). С - като Слънчо, ама изяден, Л - като остра лодка и т.н. Влагайте Вашата фантазия.

След буквите може да почнете с числата. 1 - като едно копие, 2 - като два лебеда, 3 - като Ежко Бежко с три бодли само, 4 - има човка. Обяснете му разликата между 3 и Зъ, 6 и Бъ, нула и О.

Това е оригинален мой метод, който от никого не съм чул. Той е част от моето виждане за Изпреварващото обучение. То не е нищо друго, освен да обяснявате на децата си нещата във вид на игра. Първо им показвате предмети и картинки и им обяснявате за какво служат, после драскате на лист и пак обяснявате - това е за по-големи деца. Към 5-6 години им купете детските енциклопедии и им обяснете някоя друга картинка. Нека свикнат с това, нека САМИ почнат да се зачитат. Не забравяйте - винаги си играйте, винаги да е като игра. Може да променяте свободно подхода - няма правила има само Вашето желание. Помнете, че децата Ви ще станат щастливи и уверени, ако не им се карате и не ги мъчите с Вашите неосъществетни амбиции.

Успех!

Автор: Георги Бърбориев

Снимка: авторът


[ Това е материал от брой 17 на списание “Коснос” http://www.kosnos.com ]