Забравената стара "Нова аеробика"
 
Светът стана по-малък! Самолети ни водят към други континенти, телевизията ни заседя във всекидневната с нейните интересни и привлекателни картини от целия Свят, и постепенно леката кола стана необходимост, а не лукс. Но както всеки от нас усеща, станахме по-бързи, всичко вършим за по-малко време и по-удобно, а нямаме време за нас самите, нямаме време за нашите деца, и най-лошото - нямаме време за нашето здраве.

А рецептата за нашето здраве е много проста - движение на чист въздух и слънце, рационално хранене, пълноценна почивка и професия, която ни вдъхновява и удовлетворява с резултати от нея, а не ни изнервя и депресира с безсмислието си. Разбира се, не всички тези неща можем да ги постигнем, защото не са под нашия пълен контрол, но за едно от тях можем да отделим 5 пъти по 1 час в седмицата и това ще ни спести много ходения по лекари, аптеки, лаборатории и прочие депресиращи места. За какво става въпрос? Става въпрос за движението, за спортуването, за разходките на чист въздух. И то не какво да е спортуване или движение, а такова, което е съобразено с нашата възраст и степен на тренираност, и което натоварва организма до степен, която активира сърдечния мускул и обмяната на веществата до полезни предели. Всичко това бе наречено навремето с името "Нова аеробика" и бе ново направление във физическите упражнения, въведено от д-р Кенет Купър, който има докторат по медицина и бе подполковник от Американския медицински корпус. Неговата система от дълги години се използва за обучение на американските войници, но служелият в БНА българин, също е усетил част от системата на д-р Купър. Всичко това е описано в книгата на д-р Кенет Купър, Нова аеробика [1].

За какво става въпрос? Първо, аеробиката се отнася към упражненията, които стимулират сърдечната и дихателната активност. Бягане, плуване и каране на велосипед са сред основните упражнения, но играта на тенис, един 45 минутен футболен мач (разбира се, с Ваше участие!) и бързото ходене също са потребители на кислород във Вашия организъм. А точно тази кислородна консумация от организма предизвиква положителни промени в него, които промени се наричат тренировъчен ефект.

Тренировъчният ефект се обуславя от няколко причини [1]:

1. Укрепват се мускулите, участващи в дишането, което подобрява вентилацията на белите дробове

2. Увеличава се силата и производителността на сърдечния мускул, а това довежда до по-доброто транспортиране на жизненонеобходимия кислород към сърцето, мозъка и другите телесни органи.

3. Укрепват се мускулите на цялото тяло като това довежда до по-добра циркулация на кръвта, по-добро състояние на кръвоносната система.

4. Стимулира се циркулацията на цялата кръв в организма, увеличава се броят на еритроцитите (червените кръвни телца, които пренасят кислорода и въглеродния диоксид) и се повишава количеството на хемоглобин в кръвта.

Като цяло човек става по-устойчив на болести и контузии, паметта и умствената му активност се подобряват, а също и настроението и неподатливостта на депресии се увеличават. Външният вид на човек се подобрява, а това също води до по-добро самочувствие и по-малка депресираност.

Съществени елементи от аеробиката са точковите таблици. Самият д-р Купър дава примери, че джогингът (бавното бягане на големи дистанции) не спомага за постигане на тренировъчен ефект. Т.е. важна е не само дистанцията, но и времето, за което ще я пробягаме. Или като цяло в аеробиката са важни продължителността и интензивността на физическото натоварване. В следващите материали ще публикуваме някои от таблиците, които са съобразени най-вече с възрастта, но също и степента на тренираност, която сме постигнали от досегашната ни физическа активност.

В заключение ще споменем основните насоки. Първо, проверете си Вашето здраве с преглед при лекар като споменете изрично и ясно целта на Вашия преглед -- т.е. желанието Ви да започнете упражнения по системата на д-р Купър. Второ, прогресирайте бавно. Всяко едно упражнение трябва да започва с разгрявка, провеждането му да е според силите Ви, и накрая непременно разтоварвайте с кратка разходка и по-леки движения, преди да го прекратите. Трето, тренирайте редовно: както казва д-р Купър, "ако не можете да се занимавате редовно с аеробика, по-добре е въобще да не се занимавате" [1]. Ако прекратите поради болест, командировка, лоши метереологични условия, започнете отначало на по-ниско ниво на интензивност и за по-кратко време -- напредвайте бавно отново. И последно -- увличайте Ваши приятели в тези занимания. Така те ще са по-леки от психологическа гледна точка, а и ще закрепите Вашето приятелство по-успешно.

(следва продължение)

Автор: Пламен Пенчев

Използвана литература

[1] Кенет Купър; Нова аеробика. Изд. "Медицина и физкултура", София 1986 г.

[ това е материал от брой 2 на списание "Коснос" www.kosnos.com]