Науката в кухнята в полза на екологията
наукообразни съвети от
Георги Бърбориев
.
Разправят, че климатът на Земята се бил променял и то към затопляне. Защо? Защото ние с вас се оказахме ненаситни на енергия и природни ресурси - пътуване с автомобили, влакове и самолети, отопление през зимата и охлаждане през лятото с климатици, постоянно работещи електрически уреди и ... не на последно място ежедневната процедура готвене.  Всъщност, готвенето изхабява не само време на българина, но и финансови средства, защото един котлон има мощност от 100 до 500 вата, а фурната - от 1000 до 2000 вата. Т.е. 20 минути в повече включена фурна е равносилно на 400 минути (около 7 часа!) потребление на 100-ватова крушка. Всичко това става ясно и обяснимо с прилагане на елементарни знания от физиката, химията и математиката и точно това ще направим в този материал.Научен факт No 1. Водата в отворената вряща тенджера на котлон, включен на 4ри има температура колкото водата в затворена вряща тенджера на котлон, включен на едно!

Тълкование: водата кипи при 100 oC при налягане от 1 атмосфера. Това, че тенджерата ври бурно, съвсем не означава, че температурата в нея е по-висока и по-бързо ще сготвите. Даже точно обратното - ще се изнервите, понеже трябва да добавяте вода, а да не говорим, че във питейната вода има соли, т.е. в ястието ще се натрупат повече соли. Всъщност, даже и при лек капак теоретично налягането в затворена тенджера е по-високо, т.е. водата в нея ще ври при по-висока температура.

Съвет No 1. Ястия, които не изискват отворен капак, гответе на най-слабата степен на котлона, на която водата в затворения съд все още ври. Ще изхабите от 3 до 4 пъти по-малко електроенергия.

Предпазен съвет относно съвет No 1. При готвене на ориз не затваряйте тенджерата, защото той ще се разкашка - поне така твърдеше бившата ми жена. Също и при пържене на картофи (и други зеленчуци) съдът трябва да е отворен, за да не кондензира водата, която цвърчи и излиза от зеленчуците. В противен случай тя ще пада в загрятото олио и ще доведе до нежелано пръскане.Научен факт No 2. Изключеният котлон поддържа вренето в една затворена тенджера още поне 5-10 минути.

Тълкование: котлонът обикновено има по-висока от 100 oC температура и затова продължава да предава топлина на съда с врящото ястие.

Съвет No 2. Изключете супата поне 10 мин. преди края на нейното приготвяне.

Съществено допълнение към съвет No 2. Изключената фурна също продължава опичането на ястието в нея. И то поне 10-15 минути продължава пълноценното говене в нея.

Предпазен съвет относно съвет No 2. При лесно кипящи ястия всяко едно затваряне на съда е на ваша отговорност!Бабина дивитина No 1. Добавянето на домати в гювеча затруднява сваряването на картофите в него.

Тълкование: няма научно такова, но се търси (пишете на редакцията!). Авторът е съгласен с това твърдение, защото си е патил от него лично. Същото е и при прибавяне на сол при варене на фасул - трудно се сварява.

Съвет No 3. Добавяйте доматите в гювеча, когато картофите са сварени. Също така добавяйте сол във фасула, когато той е почти сварен.

Предпазен съвет относно съвет No 3. Питайте някоя изпечена домашна готвачка преди да практикувате съвета!Бабина дивитина No 2. Нещо завира по-бързо, когато не го наблюдавате. Ако сте край него ще има да чакате от 2 до 3 пъти повече време. Частен случай е явлението "кипване на чайник", което явление е описано от Джером К. Джером.

Тълкование: Скоростта на топлообмен слабо зависи от вашето присъствие. Всъщност, вашето присъствие трябва да повишава топлообмена към съда, т.е. да скъсява времето на завиране, защото вие имате температура 36.6 oC, която обикновено е по-висока от стайната температура (20-22 oC). Но реално, чакането се отразява забавящо на вашето субективно възприятие на физичната величина време.

Съвет No 4. Ако искате да хванете момента на кипването (завирането) на съда, започнете някаква друга кухненска работа като наблюдавате съда. Но ако искате да ускорите кипването (завирането) на съда започнете работа, при която ръцете ще ви са заети или измърсени - съдът ще кипне точно когато нямате време да използвате ръцете си! Всъщност, ако кипвате кафе в малък съд, може да изключите котлона поне 2 мин. преди самото завиране.

Предпазен съвет относно съвет No 4. При изкипяване запазете хладнокръвие и не бързайте, защото има опасност от заливане с кипяща вода!Женска практика No 1. Изважда се замразения продукт точно 10 секунди преди да се сложи да се приготвя топлино!!!.

Тълкование: Изхабявате поне 5-8% повече енергия, поради топлината необходима за стопляне на продукта. А ако е лято, изпускате възможността да охладите стаята с няколко стотни от градуса.

Съвет No 5. Извадете замразения продукт поне 1 час преди толлинната му обработка.

Предпазен съвет относно съвет No 5. Моята бивша жена разправяше, че замразените картофи за пържене се скашкват поради изваждането им по-рано. Аз имах същите наблюдения и затова започнах да ги изваждам само 10 мин. преди приготвянето им, а не 1 час по-рано.Женска практика No 2. Рибата се препича и даже прегорено-пресушава!

Тълкование: рибата е едно от малкото ядивни животни, които нямат заболявания, които вредят на човека (като луда крава, трихенелоза, тении). Затова в Япония и другаде в Азия тя се яде сурова, както е и по-вкусна.

Съвет No 6. Леко запечете рибата, а не я препичайте! Ще спестите време и електричество, а и ще ви е по-вкусно.

Предпазен съвет относно съвет No 6. Посъветвайте се с диетолог, ендокринолог и специалист по заразни болести, преди да почнете да изпълнявате този съвет!И така, ако изпълнявате разумно тези разумни съвети, то ще хабите по-малко енергия в кухнята, а това означава по-малко разходи за вас, както и по-добро отношение към затоплящата се Земя. Всъщност, това може да ви изглежда като най-големите глупости, но е по-добро от една конференция по затоплянето, която се посещава от 1000 учени, журналисти и други кибици, които стигат до нея ... не пеша, а със самолети и друг транспорт. Или по-добро от чупенето на прозорците на МакДоналдс от антиглобалистите, за чието производство се хаби ... енергия, разбира се!

Гарантирам ви, че ако сте еколози по мислене в малките неща, ще спасите Малдивските острови от потъване (т'ва го чух по сериозна телевизия (я Дискавъри, я Анимал планет) като кахър на някакъв водещ. Били ли сте там? А ще отидем ли някога там?

Посвещение: Този материал посвещавам на моята майка и моята бивша съпруга, които от години наблюдавах как изключват фурната 10 минути след изкарване на ястието от нея, как варят бясно и бурно някакво вариво в отворена тенджера, а в същото време обичаха да ми правят забележка да гася мизерната 70 ватова крушка в коридора.

.
(още рецепти от списанието)
.
.[това е материал от брой 8 на списание "Коснос" www.kosnos.com]