Супа с вкус на шкембе чорба
.
.
Супа с точно това име се продава в магазините "Била", виж снимката, но в настоящата рецепта става въпрос за едно нейно подобрение с малко фантазия. Освен това добавките в рецептата - лукът, качамакът и пшеничните зародиши - са изключително богати на витамини и минерални соли.

Необходими продукти: (виж снимката)

  • пакет от готова "Супа с вкус на шкембе чорба"
  • 3 препълнени супени лъжици качамак
  • 2 препълнени лъжици пшенични зародиши 
  • половин малка глава кромид лук
  • две-три скилидки чесън
  • сол и оцет


Приготвяне: 

Един литър вода се загрява до завиране в тенджера и се слага кромидът, който е нарязан на много дребно. Добавя се солта (количеството е въпрос на вкус) и се вари 5 мин. на слаб огън. След това се добавят трите лъжици качамак и се разбръква хубаво. От време на време се разбърква, тъй като качамакът има свойството да прави киша на дъното на тенджерата. В 200 мл. студена вода се разтваря пакета с готовата шкембе чорба, която се добавя бавно и с разбъркване след като качамакът се е варил 5 мин. Вари се още 5 мин. на бавен огън като се разбърква от време на време. Може да изключите котлона 2-3 минути преди края.

Готовата супа се сервира с настъргани люти чушки и предварително приготвен  нарязан чесън, накиснат в оцет и малко сол - снимката долу в дясно. 

Може де се сервира и само с прясно настърган черен пипер.

Добър апетит!

(още рецепти от списанието) 


увеличи снимката


увеличи снимката

Автор: Георги Бърбориев
Снимка: авторът


[Това е рецепта от брой 12 на списание “Коснос” http://www.kosnos.com/]