Шишчета по селски
...
Това е по-скоро рецепта за шишчета, когато сте сред природата и сте наклали хубав огън, чиято жар искате да използвате. Първо условие е, разбира се, огънят да дава хубава жар. Имайте предвид, че иголистните дървета горят добре, но не дават хубава жар. Затова използвайте дъб или бук. Запалете огъня в огнище или заградете мястото му с камъни и гледайте да бъде на завет, виж снимката. Пазете гората от пожар! 

Необходими продукти: (виж снимката)

  • 1 кг. свинско месо
  • 1/2 кг. осолена сланина
  • 1/2 кг. зелени чушки
  • 2-3 глави кромид лук
  • сол и чер пипер


Приготвяне: 

Няколко зелени дрянови пръчки се почистват от клончетата и се обелват от кората. Месото се нарязва на кубчета, които може и да са продълговати, но да са не повече от 2-3 см. на ширина. Сланината се нарязва на малки квадрати (2 x 2 x 1 см.), а лукът се нарязва по дължина на четири и се разлюспва. Чушките се нарязват също на квадратни парчета. 

Така нярязаните парчета месо, сланина и чушки и лучени люспи се намушват на шишчетата като се редуват. Посоляват се и се наръсват с прясно смлян чер пипер. Пекат се на около 3-5 см. от жарта, като се завъртат от време на време. След тяхното приготвяне, ако жарта е много, може да заровите в нея 3-4 картофа. 

Не забрявайте да загасите огъня след привършване, защото гората е и Ваше богатство.

Добър апетит!

.
(още рецепти от списанието)

.


увеличи снимката


увеличи снимката

Автор: Георги Бърбориев
Снимка: авторът


[Това е рецепта от брой 13 на списание “Коснос” http://www.kosnos.com/ ]