Новогодишна баница с късмети
(още рецепти от списанието)
.
Необходими продукти: 
  • 1 пакет готови кори;
  • 3/4 пакетче масло (90 г.);
  • 1/3 чаена чаша с олио;
  • 300 г. краве сирене;
  • 4 яйца;
  • 2 чаени чаши прясно мляко.


Приготвяне: 

Тавата се намазва предварително с олио. Стопява се маслото и се добавя останалата част от олиото. Започва се застилане на готовите кори като на всеки два пласта от тях те се заливат със сместта от стопеното масло и олио. На всеки четири пласта се поръсва с натрошено сирене. На половината дебелина на баницата се слагат късметите, които са от дрянова пръчка (вижте снимката): на този пласт от кори не се слага масло и олио, нито сирене - само късметите. Разбира се, преди да се сложат късметите в баницата, те се изрисуват на лист и се написват на него.

Корите продълват да се постилат по същата схема, описана по-горе. След това млякото и яйцата се разбиват. Наредените кори се нарязват на квадрати (вижте снимката) и се заливат със сместа от мляко и разбити яйца. Целта на това нарязване е заливката да проникне по-добре в баницата. Също така, не трябва тавата да е много широка, защото заливката няма да направи хубав пласт върху баница.

Баницата се слага в предварително загрята до 250 оС фурна и се пече около 30 минути до придобиване на златисто тъмен цвят. След изваждането и тя се поръсва леко с вода (за да може да омекне) и се завива с памучна кърпа и върху нея найлон за около 20 мин.

Добър апетит!
 


увеличи снимката


увеличи снимката

Автор: Тотка Петрова
Снимка: Пламен Пенчев


[ Това е рецепта от брой 15 на списание “Коснос” http://www.kosnos.com/]