Витамин С – здраве в таблетки!?

Големият американски химик, Нобелов лауреат, Лайнус Полинг (Linus Pauling) е бил голям привърженик на вземането на витамин С на таблетки. Според някои източници той е взимал до 1000 мг. на ден и неговата популяризация на този прием е била разглеждана като противоречива и необоснована от научна гледна точка. Но нека имаме предвид, че Полинг е доживял до 93 години и съвсем не е умрял от това дозиране. Авторът на настоящата статия е химик и се въздържа да Ви препоръчва такива големи дози, но самият той приема около 100 мг. (една таблетка) на ден и счита, че това му е само от полза за здравето.
 

...

Какво е витамин С? Това е така наречената аскорбинова киселина, с молекулна формула C6H8O6 и строеж, даден по-долу.

Структурата на витамин С.

Този витамин е съществена хранителна добавка за човека, която не може да се синтезира в организма, а трябва да се приема с храната. При липса на витамина човек се разболява от скорбут (от където идва и името - "не" + "скорбут"). Витамин С е много силен антиоксидант, т.е. молекула, която предпазва други молекули от окисление и по този начин предпазва от свободните радикали, които увреждат ДНК и причиняват рак. Също така той е кофактор в няколко ензимни реакции, които протичат естествено в човешкия организъм. За по-пълни сведения за биологичната му роля вижте този материал в Енциклопедия Уикипедия - Vitamin C.

На витамин С са богати зеленчуците и плодовете, най-вече цитрусовите плодове (лимон, портокал, грейпфрут), шипките и червените чушки. Витамин С е неустойчив в неутрални водни разтвори и се окислява (половината за около 30 мин - това сочат спектроскопските наблюдения на автора). Също така термичната обработка разрушава част от витамина, така че консумирайте пресни и сурови плодове и зеленчуци, а не консерви с тях. Естественият лимонов сок има кисела среда и това предпазва витамин С от разлагане - бъчви с лимонов сок са предпазвали моряците миналите столетия и това е било известно много преди самият витамин да е открит. Друг популярен източник на витамин С според разпространеното мнение е киселото зеле, но въпреки че авторът намери научни публикации, които показват че суровото зеле е превъзходен източник на витамина, то за киселото зеле не можа да намери данни, че съхранява витамин С: но както споменахме, киселата среда предпазва витамина от окисление от кислорода от въздуха, така че е напълно възможно в киселото зеле да има достатъчно витамин С.

В заключение ще спомена, че съвременният човек съвсем не се храни правилно и затова е необходим прием на витамини на таблетки. Самият автор е голям привърженик на това и неговите лични наблюдения подкрепят тази теза - вижте този материал.

Автор: д-р Пламен Пенчев

[ това е статия от брой 20 от юни 2008 г. на списание "Коснос"www.kosnos.com ]