Строеж на сгради от кибритени кутийки и книги
( занимателна игра за деца )

Известно е, че детското въображение и умствен капацитет се развиват при игрите. В ерата на компютрите и Интернет децата са бомбардирани от не дотолкова творчески занимания пред монитора, които често водят до пристрастяване към глобалната мрежа. Ето защо, докато са малки децата Ви опитайте се да ги научите на няколко игри, чрез които се развива тяхното въображение.

Необходимите пособия се състоят от около 100 кибритени кутийки (това Ви звучи идиотски, но те струват само 5 лв.), препоръчително да са празни и около 20 книги с твърди корици, които е желателно да са тънки. Идеални са различните детски енциклопедии, речници и атласи като тези в дясно на горната снимка.
 


увеличи снимката
. . .
увеличи снимката

Започнете строжа с полагането на твърда книга на килима. Поставете върху нея по ъглите четири кибритени кутийки кръстосано, така както е показано на снимката в дясно. Поставете върху тях друга книга. Дайте на детето си да продължи тези елементарни манипулации. Ако се отегчи, отново се включете в строежа, но само като помощник, давайки му инициативата за дизайна на строежа.

Може да се построят до 12 етажни сгради. Ако имате малки фигури от шах разположете ги като войници между етажите и може да играете на война, като с кибритени кутии замеряте сградите.

Играта е подходяща за дете на 5-6 години. Ако го осавяте само в стаята, бъдете сигурни че кибритите са празни!

Тази и други подобни игри като строене на мостове с кибрити и карти, висящи мостове с конци и карти, съм играл към 8-10 годишен и са измислени от самия мен. По мое време имаше много хубави играчки, но те бяха сравнително скъпи и родителите ми не ги купуваха, затова си измислях разни игри.

Приятна игра!

Автор: Георги Бърбориев

Снимки: авторът


[ виж други игри от моето детство или още материали от тематиката "Семейство" ]
.
[ това е материал от брой 34 от октомври 2009 г. на списание "Коснос" www.kosnos.com ]