Най-после истински сняг в Пловдив
(репортаж със снимки)
.
На 23 януари 2010 година в Пловдив се помъчи да завали сняг. През декември имаше един мижав сняг, е не чак толкова слаб, но хората бяха забързани в своите дела и не го усетиха. На 23 не бе като преди 2 години - вижте този материал. За непловдивчани ще отбележим, че в Пловдив рядко пада сняг, а когато падне (даже и обилен) то той не се задържа. Ето защо този януарски снеговалеж бе приятен повод за разходка сред парка. Малко хора се досещаха този му ден, че само на 20 минути от тяхното местоживеене попадат сякаш не са в град, а сред дълбоката природа.И това не са Родопите, а Джендем тепе в Пловдив, което е известно със своята красота и характерна премяна.
.

увеличи снимката
.
Ето снимките от този сняг.  В цялата страна имаше снеговалежи, но Пловдив остана сух. До 8 февруари - вижте по-долу!
.

В подножието на Джендем тепе
увеличи снимката
...

Само 5 следобед е, но е пусто
увеличи снимката

Слънцето е ниско на хоризонта
увеличи снимката

Джендем тепе
увеличи снимката
.
В неделята на 7 февруари започна отново да вали сняг. Следобед излизам в градската градина на разходка и забелязвам няколко снежни човека. За съжаление на другия ден пакостници са ги бутнали.
 
 

Снежни човеци навсякъде
увеличи снимката
...

Дали му е студено, а?
увеличи снимката

Нищо не обещаваше, че снегът ще продължи и следващия ден, но той стана по-обилен и по-мокър на осми. Затова на осми, в понеделник специално излизам през обедната почивка, за да направя снимки. Пред Университета забелязвам катеричка, която се изкатерва на едно от дърветата. Следва Градската градина, а после по обратния път виждаме паднало дърво, което е препречило ул. "Аксентий Велешки". Само след 10 минути забелязах, че пожарната дойде и освободи движението. За съжаление този случай не бе единичен.
.


Катеричка на дърво край Университета
вижте само катеричката!
...

Зимна приказка по улиците
увеличи снимката

Зимна приказка и в градината
увеличи снимката
 

Пожарната е на поста си
увеличи снимката
И чистещите машини работеха усилно
увеличи снимката
Паднало дърво от тежкия мокър сняг
увеличи снимката

Текст и снимки: Пламен Пенчев

.
[ това е материал от брой 37 от март 2010 г.  на списание "Коснос" www.kosnos.com]