Разбрахте ли откъде ви дойде?
( плюс един реален аргумент против ГМО )

Почти само в Съединените щати, и то само в някои от тях, остана смъртното наказание. И за това си има причина. Не че американците са по-кръвожадни от нас, а просто там общественото мнение определя политиката. У нас според различни проучвания от 80 до 90% от хората са за смъртното наказание, но политиците ни въобще никога не са се съобразявали с общественото мнение и ни наложиха отмяната му, защото Европата била против и хиляда други аргументи . . .

Няма да се спирам на един от фалшивите им аргументи, че то било заменено с доживотна присъда без право на помилване. Както се видя в Северна Ирландия, а после и с една френска терористка, помилването СТАВА, въпреки че съответните помилвани са убили по няколко човека. Просто след 15-20 години политиците прощават на убийците, заради техните си интереси, като това прикриват с "непоклатими аргументи, които отразяват съвременното състояние на обществото".

Горните разсъждения не бяха случайни - следващата история за генно модифицираните организми е същата. Отново 80-90% от българите са против тях, но политиците ще ги въведат. И нищо чудно - за 20 години е нямало нито един референдум по нито един въпрос у нас. Например за НАТО. Аз лично не съм против Запада, не обичам КомунизЪма, който разсипа Българията, но не искам да воювам, например за Грузия (спряган бъдещ член на НАТО), когато тя започне поредната си война с Русия.

Ще ги въведат ГМО-тата и ние ще набиваме безвкусни храни. Това последното всички го признават, въпреки че се спори дали, освен без вкус, ГМО са вредни. Определено някои ГМ-храни са вредни - например в една от зърнените храни нововъдените гени произвеждат токсин, който да убива вредителите. При моя въпрос към едно светило-професор, дали това е вредно и за хората, той започна да шикалкави, че токсинът бил в малки количества и пр. Да, ама рак се причинява от малки количества токсини, които се приемат редовно.

Да оставим тези спорове, защото тяхното решаване е въпрос на десетки години, когато ще се съберат данни за повишаване на раковите заболявания и ще се направи статистика. Нека разгледаме сега един практичен аргумент против ГМО.

Голяма заблуда е, че ГМО щели да изхранят Земляните. Те и сега не биха гладували, ако благата се разпределяха справедливо и вместо западняците да дебелеят се доставяха храни на бедните за тяхна сметка. Е, справедливостта засега се оказа, че е нещо невъзможно (бедността не бе премахната и от т.н. Социализъм), но по-скоро е напълно възможно бедните страни да се подпомогнат организационно и финансово и там бедните да заработят и сами да се изхранват.

Т.е. и без ГМО няма да има глад на Земята. Но те са на дневен ред, защото както на всички ни е ясно - ГМО означават печалби за някои. И тези "някои" пускат аргумента, че ГМО са по-евтини, заради устойчивостта им, високата хранителна маса и т.н.. Дрън-дрън. Когато залеят пазарите ни с безвкусните и вредни ГМО-та, ние българите ако искаме да ядем вкусните стари домати и праскови ще трябва да се бръкнем в джоба за техните от два до три пъти по-високи цени под етикета "органик". И то за неща, които сега ги купуваме евтино. Въобще не си мислете, че ГМО продуктите ще бъдат по-евтини. Те на практика, наистина са по-евтини от нормалните организми (говорим за растения предимно), но ПАЗАРЪТ е Богът на цените и те ще бъдат на същите цени като сегашните продукти.

Това последно - евтини стоки да се продават на по-скъпи цени съм го дефинирал като "Ефектът на бръснарското ножче". Бръснарските ножчета със сигурност включват 2-3 стотинки разход за производство, но я си представете колко ще спечели търговец, ако ги продава по 4 ст. За да спечели 100 лв. на ден той ще трябва да продаде 10,000 ножчета (при печалба 1 ст. от ножче). Сега бръснарски ножчета са изместени от самобръсначките-еднодневки, които отначало бяха по 12 пфенинга в ФРГ (например тези на Шик), а сега са по 1 евро парчето. Същото ще стане и с ГМО-тата - на пазара евтина стока означава малки печалби, затова цените им ще са като сегашните.

И за заключение - какво може да направим? Можем да повлияем на политиците. Питайте ги. На срещи с електората, чрез телевизията и другите медии. Включете се в протестите против ГМО. А ако управляващите въведат закона, гласувайте против тях.
.
Текст и снимка: Георги Бърбориев

.
[ това е материал от брой 37 от март 2010 г. на списание "Коснос"http://www.kosnos.com]