По-малко известни интерфейси на съвременните компютри

( вижте другите учебни материали )

.
Когато решите да обновите вашия компютър или да си закупите нов лаптоп, погледнете дали те притежават следващите интерфейси. Те все още не се намират във всеки компютър, а ще ви дадат съвременни допълнителни удобства и функционалност от 21 век.

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) е интерфейс за прехвърляне на аудио/видео в цифров вид. Той е стъпка напред поради премахване на влошаването на качеството при прехвъплянето и преобразуването на сигнала към аналоговите доскоро телевизори и монитори по чисто аналогови интерфейси като например: радио-честотен (RF) коаксиален кабел, композитно видео, S-Video, SCART, компонентно видео, D-Terminal, или VGA. В днешно време той позволява да свържете компътъра си към DVD, HD DVD и Blu-ray Disc плеъри и записващи устройства, конзоли за видео игри като PlayStation 3 и Xbox 360, AV приемници, видео проектори и разбира се към съвременните LCD дисплеи и телевизори. HDMI поддържа в един кабел стандартно, разщирено и HD видео, 8 канала цифров звук, както и протокола CEC(Consumer Electronics Control), който позволява да управлявате няколко устройства със едно дистационно. Това дефакто е световен стандарт и се поддържа от всички големи производители на потребителска електроника. Разработва се от група фирми - Hitachi, Matsushita Electric Industrial (Panasonic/National/Quasar), Philips, Silicon Image, Sony, Thomson (RCA), и Toshiba от 2002 година.


увеличи снимката

IEEE 1394 (Institute of Electrical and Electronics Engineers) е високоскоростен последователен интерфейс за прехвърляне на данни и се използува широко във аудио, видео, автомобилната и авиационна електроника. Известен е и със някои други имена - FireWire (Apple), i.LINK (Sony), и Lynx (Texas Instruments) и практически може да се възприема също като световен стандарт. Почти всички съвременни цифрови видеокамери и фотоапарати от висок клас го притежават и повечето програми за видео-редактиране изискват такава връзка със камерата. Щироко е разпространен и във средния и висок клас аудиоапаратури. Както много от авангардните неща в света на компютрите, началото е свързано с Apple и далечната 1986 година.

За настолните компютри съюествуват сравнително евтини PCI разширителни платки за тези интерфейси, така че е възможно да ги добавите на стария си компютър. При лаптопите това също е възможно, ако притежавате някой от разщирителните слотове - PCMCIA или по-новия PC Card.

Текст и снимка: Инж. Асен Козарев

[ това е материал от брой 38 от април 2010 г. на списание "Коснос "www.kosnos.com ]