Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знанието живей!


Студентско състезание на знаещите

Преподаватели от университета и техни студенти се събраха, за да демонстрират какви знания за физическия свят около нас ни дават точните науки и как те ги интерпретират по най-остроумен и забавен начин. На арена под надслова „Състезание на знаещите”, бъдещи учени премериха логика и знания, за да покажат що за “мускул” е мозъкът.

В духа на светлия химн за светите братя Св. Св. Кирил и Методий се проведе първото студентско състезание на знаещите от Клуб "Импулс". Участници и гости се събраха вечерта на 15 март в девета аудитория на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, за да поставят началото на една традиция – среща на ентусиасти с разнородни интереси и с жажда за развитие, утолена с коктейл от знания, логика и забавления.

Инициативата за тази среща поде учредилият се в края на миналата година в ПУ, Клуб на знаещите "Импулс". Заимствали примера на своите приятели от вече утвърдилия се в тези среди Клуб "Квант", към Общински детски комплекс, „знаещите” са си наумили да подхванат кампания на редовни срещи от този тип, като не спират да приканват все повече участници и публика, от всички сфери на точните и хуманитарните науки, да се присъединяват към тях.

Организацията беше осъществена от Клуб "Импулс", Клуб "Квант" и Студентския съвет към университета. Последният се изяви и като генерален спонсор на събитието.

Студенти от факултетите по физика, химия, биология и математика и информатика съставляваха основните участници на първото от този род състезания. Шестима студенти бяха разделени в два отбора: „Неко” и „Кюри”. Състезателите от отбор "Неко", Никола Тасев – капитан, Деница Бешкова и Ивайло Станков, който в последствие беше заместен от Радослав Караджов, се наредиха до своите колеги от отбор "Кюри", в чийто състав влязоха Виктория Въндева - капитан, Светозар Димитров и Антон Младенов. Те също не останаха в първоначалния си състав и на два пъти някои от тях бяха сменени по средата на състезанието. Човек, ако се загледаше в лицата на състезателите, лесно можеше да намери у тях прилика с някои от най-незабравимите умове и теоретици на науките изучавани от тях, което още по-силно придаваше дух на една общност.
 
 

Състезателите се оценяваха от жури в състав: доц. д-р Огнян Аргиров - председател на журито, д-р Пламен Пенчев, Стефан Николов, физик, и Христина Тасева, ученичка от СОУ „Св. Климент Охридски”. Подборът на разнообразно по квалификация и компетенция жури – от вече изтъкнати и доказали се преподаватели до все още изграждащи се такива, доказваше намеренията на организатори и участници да покажат, че са готови да опънат червеното килимче за всеки любопитен новодошъл. Под зоркия поглед на журито от първия ред на девета аудитория, "Неко" и "Кюри" демонстрираха спокойствие и желание за самоизява, докато получаваха въпрос след въпрос, повечето определени от самите тях като твърде лесни. Те успяваха да дадат отговора си на журито в рамките на позволената им за мислене една минута, като рядко използваха помощта на жокер за допълнително време и дружно защитаваха тезата си. Всеки, с достатъчно чувствителни сензори за възприятия, беше способен да улови вибрациите на съпричастие, гордост и задоволство от страна на журито. Възпитаниците на различните факултети по точни науки към ПУ успяха да отворят широко вратите на този вид знания пред човек като мен – представител на хуманитарните отдели, като поднесоха материала по най-достъпен и увлекателен начин.

От целия управленски персонал на университета, единствено проф. Георги Андреев, заместник ректор по Наука и международно сътрудничество, удостои с присъствието си събитието на своите студенти и често ги подкрепяше с усмивка.

Състезание беше водено професионално с поощрителен, привлекателен тон от двете водещи, Николета Стамболджиева (ОМГ - Пловдив) и Ани Ройдева (спец. "Педагогика", говорител на Клуб "Импулс"). След като те откриха вечерта, думата беше дадена на председателя на журито. Той, от своя стана, провокира публиката с намерението си да я подготви за предстоящото събитие, като запита: „Що е наука и защо ни трябва знанието?” Макар, че очакваше да чуе стиховете от химна на светите братя, проф. Андреев и гл. ас. д-р Веселин  Кметов от катедрата по аналитична химия дадоха други две предложения. Те цитираха с почит мисли на други умове от точните науки и философията, а именно проф. дфн Иван Лалов, Физически факултет на СУ "Св. Климент Охридски" който казва: „Науката служи за задоволяване на човешкото любопитство” и Франсис Бейкън: „Науката ни служи за удоволствие, украшение и решаване на проблеми”.

След тази размяна на остроумия, от която се впечатлиха както публиката, така и участниците, водещите обявиха началото на състезанието. То продължи около час, като на няколко пъти в промеждутъците приятели и членове на "Импулс", сред които и неговия председател, Георги Влайков, поздравиха всички присъстващи с прекрасни музикални изпълнения на Джордж Майкъл, Скорпионс, Щурците.

Въпросите, които се зададоха на състезателите бяха от областта на техните специалности, с умерена трудност и с логическа насоченост. Изготвени бяха от Пламен Пенчев, Стефан Николов, Юри Хоптериев, Делка Карагьозова, както и списание "Коснос", чието име е романтична препратка към сантиментално любимото на тези учени издание „Космос”, което отдавна не излиза от печат.

След като отговаряха на въпрос след въпрос, наградата отмъкнаха, най-заслужено, отбор" Неко". Неговите членове се наложиха над равностойния съперник, "Кюри", и така се записаха в историята на Клуб "Импулс" като победители в Първото състезание на знаещите. Издателство "Просвета" беше осигурило награди за всички състезатели.

Така, всички членове и приятели на Клуб "Импулс", доволни и леко замаяни от емоциите, на раздяла се зарекоха, че това състезание е обещание към всички със стремеж към познание и отворено общуване, да се превърне в традиционна сцена за изява на всякакви таланти.

По-подробен снимков материал може да намерите на тази страница!
Крайното класиране и точките по задачи може да намерите в края на тази страница!

Автор: Емилия Ханджийска
Снимки: Атанас Терзийски

[ това е материал от брой 6 на списание "Коснос" www.kosnos.com]