Буната в Стария Несебър

Предиобед на 20 август 2009 г. пристигам в Буната пеша от Слънчев бряг, като по пътя съм направил снимки на Несебър. "Буна" означава, освен бунт и възстание, така също и "насип, който влиза от брега в морето с предназначение да разбива вълните". Това е един вълнолом, разположен в югоизточната страна на Стария Несебър.

.

Посреща ме моят приятел Капитана (на снимката по-долу).

Капитана държи заведението и плажът, източната част от който е със свободен достъп, а на западната могат да се ползват чадъри срещу 5 лв. Заведението на Капитана, "Рибна къща", предлага рибени гозби, сред които рибената чорба (рецептата е тайна!) е най-известна и изключително вкусна. Водата в залива е топла и спокойна, въпреки че на Слънчев бряг и останалите плажове на Несебър има големи вълни. Вечер в заведението е хладно и има изглед към югозападната страна на Несебърския бряг, и това наред с шума на вълните, крясъка на чайките и блясъка на звездите придава незабравима романтика на престоя Ви там.

На кея на Буната два пъти в седмицата спира корабчето "Флагман", което кара туристи от Поморие и обратно, но винаги може да вземе още 2-3 души при обратния си курс към Поморие.
 


[увеличи снимката]
Заведението на Капитана
...

[увеличи снимката или друга снимка]
Корабчето "Флагман"
     
Капитана е изключително интересна личност, обиколил е почти целия свят по море, и затова знае и разправя интересни и невероятни истории за далечните земи. Въпреки че понастоящем той е съдържател на ресторанта, морето все още го влече неудържимо.
.

.
(виж още снимки от списанието)
.
Текст и снимки: Пламен Пенчев
.
[ това е репортаж от брой 33 от септември 2009 г. на списание "Коснос" www.kosnos.com ]