Народна топка
с един отбор
(детска игра на открито)

Преди време започнах една поредица за детските игри от моето детство. Народната топка е много интересна игра, сравнително не толкова опасна: не помня някой от моите съученици да се е контузил, даже и леко.

Има два варианта - с един отбор и с два отбора. Втората е много оспорвана и поради специфичността на развитието на момичетата и момчетата на една възраст, някъде около 4 до 6 клас момичетата бяха малко по-добри от нас момчетата и ние в повечето случаи губихме от тях, докато към края на 6 клас започнахме да ги бием на поразия.

Вариантът с един отбор, наречен обикновена народна топка, може да се играе в квартала. Разчертава се едно правоъгълно поле (вижте рисунката по-долу), което е голямо около 10 x 5 метра, но големината му може да варира, в зависимост колко играчи ще има в него, каква е топката и дали отстрани също има целещи играчи.

  • В самото поле има от 4 до 6, а понякога и до 10 играчи, чиято цел е да не бъдат уцелени от топката или да я хванат, която топка се хвърля от външните играчи.
  • Външните играчи са двама и се разполагат извън полето, така че да са до късите му страни.
  • Външните играчи може да целят с топката (обикновено в краката е най-удачно) вътрешните играчи, или да си подават топката над главите им.
  • Има вариант с четирима играчи, които са от всяка страна на правоъгълника. В този случай топката може да се подава и до съседен външен играч, ход който изключително затруднява вътрешните играчи.
  • Топката може да се улови с ръце от вътрешен играч и тогава последният "изгорял" влиза вътре.
  • Ако вътрешен играч бъде уцелен с топката и никой от вътрешните не я хване преди да падне на земята той "изгаря", т.е. напуска играта и чака отстрани. Играта се играе, докато всички в правоъгълника "изгорят".
  • Топката за игра може да е футболна (лесна за хващане), волейболна (средна) или ханбална (трудна за хващане), но не помня дали нямаше в училище някоя специална.

  • Приятна игра!
    .
    Автор: Георги Бърбориев

    .
    [ виж предговора за игрите или още материали от тематиката "Семейство" ]
    .
    [ това е материал от брой 36 от януари 2010 г. на списание "Коснос" www.kosnos.com ]