Вечер на химията в Пловдивския университет
.
( вижте други учебни материали )
.
Никак не е лесно да се прави вечер на химията (прочетете за моя горчив опит), даже и в ерата на Интернет, където могат да се намерят описанията и видео клипове за безброй експерименти за тази цел. Но нашите студенти се справиха с тази задача и изнесехоха една интересна вечер. Заслуга за това имат студентите Венета Славчева, Виктория Чакалска и Тодор Трионски, както и докторантът Станимир Манолов (останал в сянка) и гл. ас. д-р Таня Николова, която беше избрала и отработила експериментите. Може би пропускам още няколко човека от катедра "Органична химия", но самият аз бях повече зрител, отколкото репортер.
 

увеличи снимката
Станимир и д-р Таня Николова "зад сцената"
...

увеличи снимката
Препълнената аудитория

Отдавна най-голямата аудитория на Ректората не е била толкова препълнена, бих казал натъпкана и без място даже за правостоящите - с ученици, студенти и деца на служители на Университета. Вечерта започна с традиционното академично закъснение и отначало водещите, които играеха преподавател и студенти, бяха сковани в своето представление. Но постепенно се отпуснаха и играта им живна, като особено се отличи представлението на Тодор Трионски, който накрая обра овациите на залата. Публиката въобще не скучаеше, и даже когато някои от експериментите не ставаха, се чуваха само доброжелателни подхвърляния и майтапи.
 


увеличи снимката
Виктория Чакалска одимява аудиторията
...

увеличи снимката
Симпатично мастило и първия "сняг"

Организацията беше на ниво и почти нямаше забавяния и чакане между експериментите. На един по-малък екран се показваше описанието на експериментите, а на по-голям се прожектираше основното действие - това може би с мисълта, че Шеста зала е доста голяма и няма добра видимост от крайните редове.
 


увеличи снимката
Тодор Трионски "зад сцената"
...

увеличи снимката
Д-р Таня Николова и Станимир Манолов "зад сцената"

Бяха приготвени различни на цвят "коктейли" и няколко вида пасти за зъби. Това, че сместта на Тодор Трионски не се получи  и не образува голяма купчина, извън цилиндъра, имаше също положителен ефект сред публиката, като доста хора от нея си помислиха, че е нарочно. А всъщност, в химията не винаги експериментите стават!
 


увеличи снимката
"Вулканите"
...

увеличи снимката
Изцапване, а после имаше изчистване с пожарогасител

Дойде ред и на химическото чистене, по точно приложението на химична реакция за обезцветяване и то не как да е, а с пожарогасител.
 


увеличи снимката
Нещастният клиент на "Химическото чистене" ...
...

увеличи снимката
... е видимо доволен, че е все още жив!

Имаше и други опити, имаше и по-интелектуални забавления като описанието на химичните елементи "Мъж" и "Жена", което за съжаление не е било прочетено от нашето списание, когато ние публикувахме превода му през 2008 г. - New findings in the chemical world. И накрая както се и очакваше за една хубава вечер на химията, тя завърши неочаквано! Димът бе получен по план, но последвалата пяна заля катедрата ... и това само предизвика овациите на публиката. Както се казва в стиховете химикът "... винаги стига до димни завеси!".


увеличи снимката
Началото на димната завеса

Текст и снимки: Пламен Пенчев, Ph.D.

[ това е материал от брой 38 от април 2010 г. на списание "Коснос" www.kosnos.com ]