Будители

1 ноември - ден на народните будители! И тази година не съм определено очарован от управниците, въпреки техните медийни изяви. Но въпреки това не ми се пише нещо песимистично като предната година и затова се замислям кои народни будители знам.

Определено има един сайт, този на Словото, който отдавна харесвам и считам за изключително важен за запазването на Българската духовност и нас българите като нация. Доколкото знам този сайт е поддържан и създаден от Мартин Митов, който е модератор на най-добрия литературен форум в България.

Вторият сайт, който ме е впечатлил е сайт, където се качват преводи на български на световната литература, както и произведения на български автори - вижте тази страница, в която произведенията са дадени по автори. Доколкото се разбира от сайта главен герой е Борислав Манолов и ние само можем да му благодарим за неговия безвъзмезден труд!

И третия сайт е полезен за българите - на него се качват старите броеве на списание "Космос". Навремето това списание вдъхновяше много деца (включително и мен) да се занимават с наука и беше своеобразен прозорец към света за тях. Как само липсва такова професионално издание в наши дни! Нашето списание се старае да запълни тази празнина, но отчитаме, че ни липсват ресурси и време, с които разполагат професионалните издатели.

Отворете, драги читателю, тези сайтове и се насладете на информацията в тях. И помислете за хората, които ги правят и поддържат. Те са истинските български народни будители!

Автор: Пламен Пенчев

[ това е материал от брой 25 ноември 2008 г. на списание "Коснос" www.kosnos.com]