Ах тази българска журналистика!
.
Че от нашето списание се крадат материали си е повсеместна практика. Не само по разни форуми и в разни блогове се слагат снимки, но и в сериозни информационни сайтове. Писмата до тях нямат ефект и затова престанахме да им обръщаме внимание. Подозираме, че някои от тях са чели все пак страницата Авторски права (Copy Right), но въпреки това не слагат линк към списанието ни (както се изисква там), а минават само с едно "Източник: Коснос".

Но върхът на непрофесионализма е когато се вземе снимка от списанието и се сложи като снимка, която осветлява друго събитие, и което е година-две по-късно от оригиналното събитие, чиято снимка е взета. Така са направили две издания (да са надяваме само те!) - "Екип нюз", в материала <<Протестът на студентите пред парламента не се получи>> и сайта на "Телевизия Европа" в материал със същото заглавие. В първия пише под нашата снимка "Добавено на: 17.01.2009", т.е. се отнася за протеста в началото на годината, а второто има дата "18.март.2009", т.е. изглежда осветлява подобно или същото събитие тази година.

Е, колеги, колеги, лъжеколеги, тази снимка на сп. "Коснос" е от материала ни "Шествие в Деня на Народните будители в София ", третата снимка с надпис "Пред Народното събрание" и се отнася за датата 1 ноември 2007!!!

Понеже засегнатите могат да премахнат критикуваните материали, то ето екраните на двете статии, копирани в картинки (т.н. Snap Shots) - първата фалшификация и втората фалшификация (снимките са достатъчно подробни - просто ги разпънете във Вашия браузер, ако излизат свити!). Защо едно любителско списание като нашето използва само материали, написани и фотографирани от неговите автори, а едни уж професионални издания взимат без разрешение и даже изопачават нашите материали? И въобще, може ли да се вярва на този род журналистика???

И в заключение ще кажа, че тук не става въпрос за политическо заяждане, защото авторът е симпатизант на СДС от самото им начало, а просто става въпрос за правото ни на читатели да бъдем информирани правдиво!
.
Автор: Георги Бърбориев

.
[ това е статия от брой 30 от май 2009 г. на списание "Коснос" www.kosnos.com ]